Persbericht

Leiden, 12 oktober 2004

Zender en apparatuur Koekoeroe Reedio in beslag genomen; 1 arrestatie

Agentschap Telecom steelt tevens geld en prive-spullen

Om half vijf, maandagmiddag 11 oktober, heeft het Agentschap Telecom, ondersteund door de Leidse politie, een inval gedaan in de studio van de anarchistische vrije radiozender Koekoeroe Reedio in Leiden. Een persoon werd daarbij gearresteerd.

Vanaf 1996 zendt Koekoeroe Reedio uit op de vrije frequentie 97.4 FM in Leiden en omstreken. Twee keer eerder namen de autoriteiten de zender in beslag: eenmaal in 1996 en eenmaal in 1999. Koekoeroe Reedio zendt vier avonden per week uit met een mix van politiek nieuws en alternatieve muziek.

Een grote hoeveelheid spullen is in beslag genomen: mengtafels, zendapparatuur, boxen, audio-apparatuur, computer, cd’s, lp’s en alle snoeren. Opmerkelijk is dat ook persoonlijke bezittingen en een flinke hoeveelheid geld door het Agentschap zijn meegenomen. Een persoon die aanwezig was in de studio is gearresteerd. Voor haar werd op maandagavond een lawaaidemonstratie georganiseerd bij het politiebureau aan de Langegracht. Later op de avond is zij zonder dagvaarding vrijgelaten.

Koekoeroe Reedio lijkt het zoveelste slachtoffer van de campagne ”Operatie Etherflits” van het Ministerie van Economische Zaken; een campagne die erop gericht is alle vrije radiozenders uit de lucht te halen. Het team van Koekoeroe Reedio, allen vrijwilligers bij deze niet commerciële zender, weigert zich neer te leggen bij dit beleid. Koekoeroe Reedio vindt het uitroken van vrije radiozenders in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Koekoeroe Reedio werkt met professionele storingsvrije apparatuur, zendt uit op een vrije frequentie en is derhalve niemand tot last. De terugkeer in de ether van Koekoeroe Reedio is derhalve een kwestie van tijd.

Einde persbericht